Jak chudnąć to tylko indywidualnie
Odpowiednie odżywianie jest podstawą zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest odpowiedzialne za dobre samopoczucie, utrzymanie odpowiedniej wagi oraz pozbycie się wielu dolegliwości i chorób.
Jest jednak w tym wszystkim jeden warunek. Odżywianie powinno być dopasowane indywidualnie. Nie dziwmy się, że po zastosowaniu ogólnie dostępnych „diet”, różni ludzie, z różnie funkcjonującymi organizmami, nie osiągają zamierzonego spadku wagi. Po zastosowaniu jednej „diety” przez różne osoby, efekty będą różnorodne – pierwsza grupa schudnie szybko, u drugich waga nie drgnie, a u trzecich spadnie, a niebawem jeszcze bardziej wzrośnie, tzw. „efekt jo-jo”. Nagminne stosowanie różnych diet przynosi spore ubytki na zdrowiu.
Najważniejszą rzeczą, jaką trzeba ustalić w procesie odchudzania, jest doszukanie się przyczyny tycia. W tym pomoże specjalista, który ustali, co może być powodem problemu oraz zasugeruje zrobienie odpowiednich badań, które mogą być pomocne w zdiagnozowaniu zaburzeń. Przy różnorakich schorzeniach, które powodują wzrost wagi (otyłość), na pewno nie pomoże liczenie kalorii i opieranie się na ogólnie ustalonych i polecanych zasadach odżywiania.
Pamiętajmy, że wszystko nie jest dla wszystkich. To, co jednemu zaszkodzi, drugiemu może pomóc, i na odwrót np. potencjalnie polecane owoce, jogurty, chude serki mogą okazać się dla niektórych bardzo nieodpowiednią strategią. Mogą przynieść więcej szkód niż pożytku.
Nie zapominajmy o tym, że odpowiednie odżywianie się (m.in. odchudzanie) powinno być przede wszystkich przyjemne. Ma być stylem życia, a nie męczarnią i obsesją. To może być krok w coś lepszego i piękniejszego na stałe.
- Posted by zielonygabinet
- Posted in Artykuły
- sie, 18, 2016
- Możliwość komentowania Jak chudnąć to tylko indywidualnie została wyłączona