Kakao i karob
KAROB
Słodki, delikatny, przypominający czekoladę… i taki zdrowy!
Ten ciemnobrązowy, gęsty syrop z karmelowym posmakiem, przypominającym osłodzone kakao, to doskonałe źródło minerałów (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo), witamin (B1 B2, B3, E) a także wartości odżywczych (białko i węglowodany). Mimo słodkiego smaku nie zawiera cukru i glukozy. W porównaniu do kakao nie zawiera także kofeiny i charakteryzuje się niskim poziomem tłuszczu. Posiada szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym właściwości prozdrowotne i wspomagające odporność organizmu. Jest przydatny przy problemach z trawieniem, można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (refluks żołądkowo-przełykowy). Obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu. Może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie (hipoalergiczny). Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Wspomaga leczenie kaszlu, grypy, wspomaga odporność organizmu. Dzięki zawartości żelaza wspiera walkę z anemią (niedokrwistością). Dzięki zawartości wapnia i fosforu może być wykorzystywany w walce z osteoporozą. Jest w pełni naturalny – nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
Jak powstaje?
Melasa z karobu powstaje ze strąków Drzewa Świętojańskiego. Nazwa drzewa pochodzi od św. Jana Chrzciciela, który według Biblii żywił się karobem i dzięki niemu przetrwał w czasie klęski suszy. Strąki mają ok. 20 cm długości i 2 cm szerokości i przerabiane są na mączkę. Drzewo Świętojańskie rośnie w krajach śródziemnomorskich, preferuje klimat suchy. Karob – Melasa z Chleba Świętojańskiego sprowadzany jest z Turcji.
Zastosowanie Karobu:
Można spożywać go samodzielnie np. 2 łyżki dziennie. Jest świetnym substytutem kakao – szczególnie polecanym osobom uczulonym na kakao. Ze względu na swój słodki posmak może być stosowany jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, lodów, mleka, twarożku. Idealny do wszelkich deserów. Polecany do pieczenia ciast i ciasteczek – barwi wypieki na brązowo.
KAKAO
Ziarna kakaowca wygrywają ze wszystkim pod względem zawartości minerałów. To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Są największym naturalnym źródłem żelaza, najprawdopodobniej jest to najlepsze źródło manganu, są jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca. Są też oprócz Aceroli-jednym z najlepszy źródeł witaminy C. Jednak żadna czekolada jej nie zawiera, ponieważ niszczy ja wysoka temperatura przy produkcji produktu.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.
Kakao leczy, pomaga wielce w około 100 różnych chorobach i dolegliwościach, dlatego ludzie powinni nauczyć się cenić ten wspaniały naturalny lek i nauczyć prawidłowo go stosować. Nie wolno pić ani spożywać Kakao z sacharozą, czyli z białym cukrem, gdyż cukier powoduje w tej postaci wiele chorób jak próchnica, kwasica, zaburzenia trzustki czy problemy z krwią lub wzrokiem. Można Kakao używać razem z miodem, który ma cukry naturalne, lecznicze lub z glukozą, która nie ma destrukcyjnych wpływów trującej zdrowie sacharozy. Nie pije się ani nie spożywa Kakao z mlekiem zwierząt, gdyż traci wtedy znaczną część swoich leczniczych właściwości, a pamiętać o tych zastrzeżeniach trzeba, tym bardziej, że mleko krowie jest generalnie nieodpowiednie lub szkodliwe dla większości ludzi. Cukier biały, rafinowany, sacharoza powoduje uzależnienie chorobowe, powoduje nałogi i uzdatnia organizm ludzki do nałogów, stąd jego spożywanie jest dodatkowo niewskazane. Cukry w miodach czy owocach, takie jak glukoza czy fruktoza mają generalnie dobroczynne właściwości. Wielocukrów w ogóle należy unikać z uwagi na ich chorobotwórczość i zaburzanie odporności organizmu, którą Kakao, Boski Napój akurat wzmaga.
Proszek kakaowy używamy do przyrządzania napoju czy kakaowej zupy z owocami bez dwucukrów i bez mleka, to żelazna zasada dla wykorzystania leczniczych i dobroczynnych właściwości Kakao. Napoje kakaowe przyprawia się wanilią, miodem, mąką kukurydzianą, chili, płatkami kwiatów, cynamonem, tapioką, mączką z bulw storczykowych, a mocny napój kakaowy bardzo dobrze popija się chłodną źródlaną wodą. Kakao chroni zęby przed próchnicą, a cukier powoduje próchnicę, bo dwucukry jak sacharoza wytwarzają środowisko dla gnilnych procesów i żyjątek niszczących uzębienie. Kto potrzebuje słodzić Kakao, niech używa miodów o minimalnej zawartości dwucukru, a dużej ilości monocukrów jak fruktoza czy glukoza! Magnez który zawiera kakao reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zawarty w Kakao zwiększają wydzielanie endorfin – substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu. Kakao działa rozluźniająco, odprężająco i rozweselająco. W Kakao znajdujemy Vit. E i B oraz fosfor, potas czy wapń w łatwo przyswajalnej postaci! Kakao zawiera pewne ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób właściwości kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwając apatię. Kakao nie jest jednocześnie toksyczne tak jak czarna kawa i czarna herbata.
Kakao zwiększa przepływ energii, lekko rozwesela, działa kojąco i przeciwdepresyjnie likwidując ból po rozstaniach czy innych przykrych przeżyciach emocjonalnych. Fenyloetyloamina, znana jako hormon F wywołuje stany euforyczne, stan poczucia bycia zakochanym, bo to związek wydzielający się w stanie zakochania. Hormon F powoduje stan uniesienia, wzniosłości, podobnie jak amfetamina, ale bez destrukcyjnych skutków ubocznych charakterystycznych dla długotrwałego zażywania amfetaminy. Na tym polega wyższość naturalnej, Boskiej medycyny, że skutki uboczne są wyeliminowane bądź zminimalizowane do stopnia nieszkodliwego!
- Posted by zielonygabinet
- Posted in Artykuły
- cze, 30, 2015
- Możliwość komentowania Kakao i karob została wyłączona